Chřestový salát s kroupami

Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval.

Přestože nám stejně jako všem ostatním doma nechybí exotické koření, káva z Brazílie, řecký olivový olej, španělské šunky či italské těstoviny, uvařit si občas jídlo z našich luhů a hájů nikomu neuškodí. Z receptů v kuchařce, které jsou sestavené podle sezóny nás zaujal jarní chřestový salát s kroupami a to hned ze dvou důvodů. Chřest je symbolem jara a v obchodech ten český najdete nyní snad opravdu všude. Za druhé skoro vůbec nevaříme s kroupami, a tak jsme tuhle klasiku chtěli vyzkoušet. Výborný salát se skvělým dresingem je pak ideální lehký oběd.

Recept

pro 4 osoby
  • 100g špaldových či ječných krup
  • 1 svazek zeleného chřestu (nebo půl na půl s bílým chřestem)
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 200g zakysané smetany
  • Dresing
  • 1/2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Postup

1. Kroupy pořádně propláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce se studenou vodou, špetkou soli a případně trochou oleje. Na mírném ohni vaříme do změknutí asi 30 minut nebo podle návodu na obalu. Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou a dáme do mísy.

2. Chřest oškrábeme, odřízněte nebo odlamte seschlé stonky a spaříme asi 3 minuty v hrnci s vroucí osolenou vodou, do které jsme dali ještě citrónovou šťávou. Uvařený chřest přecedíme a propláchneme studenou vodou.

3. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, chřest překrájíme na menší kousky a dáme ke kroupám do mísy. Přísady na zálivku promícháme a zalijeme salát. Podáváme se zakysanou smetanou.

 

Uvařili jsme 10.6.2017
#recepty

Co zkusit ještě další?

Jak na domácí kokosové mléko

Jak na domácí kokosové mléko

Jak si udělat kokosové mléko jsme se naučili na lekci vaření na Srí Lance. Až jsme se skoro styděli, že nás vůbec nenapadlo si kokosové mléko vyrobit doma.

Pavlova

Pavlova

Na Pavlovu jsem se chystala už léta letoucí respektive od té chvíle, kdy jsem ji poprvé ochutnala s holkami Tručkovými na International food festivalu ve Vídni.