Jak na domácí kokosové mléko

Jak si udělat kokosové mléko jsme se naučili na lekci vaření na Srí Lance. Až jsme se skoro styděli, že nás vůbec nenapadlo si kokosové mléko vyrobit doma. A přitom by to zvládlo i malé dítě.

Na rozdíl od kupovaných plechovek vás to domácí vyjde levněji, chuťově je skvělé a seznam ingrediencí je jasný: kokos a voda. Na Srí Lance jsme ho vyráběli úplně jednoduše. Vzala se obří mísa čerstvě nastrouhaného kokosu, přilila se voda, pak se všechno pořádně promačkalo a přecedilo a bylo z toho skvělé domácí kokosové mléko do právě připravovaného karí. Když jsme to podobným způsobem zkoušeli i my doma, první pokus tak úplně nevyšel. Naštěstí jsme měli kilový pytel kokosu a volné odpoledne, tak jsme mohli testovat různé způsoby přípravy. První várku jsem dělali stejně jako mandlové či lískooříškové mléko. Namočili jsme jeden díl strouhaného kokosu do dvou dílů vody, nechali asi hodinu namáčet a pak prohnali mixérem. Vzniklou kokosovou kaši jsme přecedili přes čistou látku a bylo…bylo to nic moc. Taková spíš mastná voda a mixér opatlaný kokosovým tukem. Druhý pokus byl ale o něčem jiném a to stačilo jen vyměnit studenou vodu za teplou/vlažnou a namáčení vynechat.

Recept

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 2 hrnky teplé vody
  • špetka soli (nemusí být)

Postup

Do mixéru/blenderu dejte kokos, zalijte teplou vodou a mixujte asi 3 až 4 minuty. Pokud máte výkonný mixér, bude vám stačit kratší doba.Hotovou kokosovou kaši necháme chvíli vychladnout a přes jemné plátno, čistou utěrku či milk bag důkladně přecedíme.Potřebné množství kokosového mléka si samozřejmě můžete upravit, stačí zachovat poměr jeden díl kokosu na dva díly vody. Do mléka přidáváme i malou špetku soli, která zvýrazní chuť. Skladujte v ledničce a před použitím protřepejte. Zbylé mléko pak můžete zmrazit ve formičkách na led. A i tady samozřejmě platí, čím lepší kokos, tím lepší kokosové mléko.

Použití

Kokosové mléko se používá po celé Asii. My ho máme nejraději v karí nebo v krémové dýňové či mrkvové polévce se zázvorem, kde krásně zjemní ostrou chuť koření. Skvěle ale nahradí kravské mléko i při klasickém pečení či do smoothies.
Uvařili jsme 13.6.2017
#návody#recepty

Co zkusit ještě další?

Avo chleba s Ricottou

Avo chleba s Ricottou

Topinka s ricottou, avokádem a ztraceným vajíčkem se na našem menu objevila poprvé na Velikonočním brunchy a od té doby je oblíbenou stálicí našeho víkendového menu.

Chřestový salát s kroupami

Chřestový salát s kroupami

Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval.