Pavlova

Na Pavlovu jsem se chystala už léta letoucí respektive od té chvíle, kdy jsem ji poprvé ochutnala s holkami Tručkovými na International food festivalu ve Vídni. Samozřejmě jak jinak než u Australského stánku s dobrotami.

Přestože to je už opravdu dávno, stále si pamatuji tu nadýchanou, ale přesto křupavou krustu, lahodnou šlehačku a spoustu čerstvého ovoce. Teprve po mém návratu z Austrálie, poslední květnový den roku 2012,  jsem usoudila, že nadešel můj „pusinkový“ čas. Po několika dávných a bohužel dost marných pokusech s pečením „dokonalých“ pusinek ze sněhového těsta, které byly buď tvrdé jako kámen případně jako guma (přitom podle všech jednoduché cukroví že?) jsem k receptu přistupovala s patřičným respektem. Každopádně fotka božské čokoládové Pavlovy s malinami od Nigely Lawson v podání Katie Davis, která kolovala na internetu mě přesvědčila, že tohle prostě musím zkusit! A povedla se! Tenhle dort je totiž nejen krásný a super dobrý, ale taky opravdu jednoduchý. Pavlovu jsem pekla poté ještě několikrát a musím říct, že vždycky to bylo naprosto parádní. Samozřejmě vyzkoušení sněhově bílé varianty tohohle výborného australského dortu byla nutnost. Po té čokoládové extázi mi ale verze bez kakaa přišla tak trochu o ničem. Jakože dobrý, ale nechybí tomu něco?

Recept

  • 6 bilků o pokojové teplotě
  • 300g pískového nebo krupicového cukru
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce balzamikového nebo vinného octa
  • 50g nadrobno nasekané tmavé čokolády
  • 750ml smetany na šlehání
  • Čerstvé jahody/maliny či jiné ovoce
  • Nasekaná dobrá tmavá čokoláda na ozdobení

Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha, aby se začali tvořit špičky. Pak postupně po lžících zašleháme cukr tak, aby byla směs pevná a lesklá (když obrátíme místu vzhůru nohama, tak sníh nevypadne). Sníh šlehám nejdříve na nižší stupeň a pak přidávám na rychlosti. Pozor, aby se nepřešlehal. Do směsi z bílků pak jemně zamíchám kakaový prášek, nasekanou čokoládu a lžíci octa.

Sníh rozdělíme na tři plechy, pod které dáme pečící papír, na který jsme buď obkreslili velký talíř nebo já používám jako formu 20 cm prstenec z odnímatelné formy na dort. Směs rozetřu na plech (a prstenec samozřejmě následně sundám, vložím do trouby a hned stáhnu teplotu na 140 stupňů.

Korpusy peču 1h 15min. Důležité je neotvírat troubu během pečení! Po upečení nechám korpusy vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.  Na vychladlý korpus navrším vyšlehanou smetanu, ovoce, dám druhý korpus, ovoce, čokoládu (případně kakao) a je to, podle bratrance Adama,  nejlepší dort na světě!

Uvařili jsme 13.6.2017
#dezerty#recepty

Co zkusit ještě další?

Jak na domácí kokosové mléko

Jak na domácí kokosové mléko

Jak si udělat kokosové mléko jsme se naučili na lekci vaření na Srí Lance. Až jsme se skoro styděli, že nás vůbec nenapadlo si kokosové mléko vyrobit doma.

Chřestový salát s kroupami

Chřestový salát s kroupami

Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval.