O nás

Mikyna

Mikyna začala úplně původně jako foodblog, protože jídlo bylo naším nejoblíbenějším společným tématem snad od doby, co se známe. Jeden pracoval v mediální agentuře, druhý je vystudovaný strojař, takže je zřejmé, že s gastronomií nemáme vlastně nic společného a zkušenosti z provozu máme prakticky nulové. Prostě klasičtí nadšení hobíci, co si možná tak trochu naivně myslí, že když je baví vařit, tak to bude hračka. Po hlavě jsme se tak vrhli do otevření vegetariánského bistra, které mělo alespoň vzdáleně připomínat naše tolik oblíbené podniky v Austrálii, kde jsme se nadchli pro místa se skvělou výběrovou kávou a super dobrým, zdravým jídlem. Prostě místo, které nám tady u nás na severu, v našem rodném Liberci, tolik chybělo!

V lednu 2015 jsme tak otevřeli dveře našim prvním hostům a společnými silami v okruhu našich nejbližších jsme se vlastně začali učit, jak na to. My dva jsme měli hned několik funkcí od baristů, kuchařů, pekařů a cukrářů po úklidovou službu, zásobování až po administrativu. Při životě nás tehdy držela snad jen láskyplná pomoc naší rodiny. Tatínek Kristýny, který měl s gastronomií asi ještě menší zkušenosti než kdokoliv jiný, se chopil vařečky a začal vařit ty nejúžasnější a nejvymazlenější polívky v Liberci. Teta Yvona pomáhala v kuchyni i v cukrárně a alespoň oprášila svůj kuchařský talent z dob minulých, když vařila svým dvěma, nyní již dospělým, klukům. Navíc je to naše hlavní kremrolová guru! Ondrova maminka se zase ujala pekárny a od rána do večera doslova chrlila jeden koláč za druhým. Druhá maminka pak trávila své polední pauzy místo na obědě u mytí nádobí a dávala nám do kupy papíry, abychom se z toho nezbláznili už úplně. Naštěstí se Mikyna velmi rychle začala rozšiřovat a dneska už to zdaleka není takový blázinec. Přibylo k nám do "rodiny" spousta milých tváří, které společně s námi začali budovat místo, kde si dáte skvělou kávu, dobře se najíte, ale hlavně, kde se všichni máme společně hezky.

Kristýna Láf

Týna nejraději vymýšlí nové recepty a nejvíc ji baví zdravé snídaně a saláty, které si pak kompenzuje pečením čokoládových dortů případně drobenkovým koláčem k obědu. Společně s Ondrou nejraději cestuje za jídlem, vymetá nové podniky a když má zrovna pěstitelské období, nosí do Mikyny ty nejbarevnější kytice ze své zahrady.

Ondřej Láf

Ondra miluje dobrou kávu a v Mikyně je expert na vajíčka a vyluxovanou rohožku. Taky peče ten nejúžasnější kváskový chleba, ke kterému se bohužel nedostane tak často, jak bychom si my přáli. Pokud zrovna nevaří, rád chodí na houby, dělá fermentační pokusy nebo sbírá všemožný plevel a jedlé květy.

Kačka Lukášková

Kačka je s námi v Mikyně už sedmým rokem a když k nám nastoupila, neměla s kávou extra velké zkušenosti. Neuvěřitelně rychle se ale ze studentky toxikologie stala skvělá baristka a nyní má kromě kávy na starosti celý provoz Mikyny. Ve volném čase ráda váže ty nejkrásnější kytky.

Lukáš Prepiak

Lukáš je s námi v Mikyně už nějaký ten pátek, ale chvíli trvalo, než se rozhoupal pověsit svou původní profesi na hřebík a začal dělat to, co ho lákalo už dlouho - vaření. U nás se objevil už coby brigádník za kávovarem, ale pak se přesunul do kuchyně, kterou má nyní pod palcem. Je super precizní a když je v práci, máte záruku, že bude veselo a při vaření vám bude vyhrávat ty největší pecky!

Emílie Farská

Emča je v Mikyně takový žolík. Nejčastěji ji potkáte na place nebo za kávovarem, ale jakmile někdo vypadne v kuchyni? Žádný problém, Emča to zmákne stejně jako zastane práci v pekárně. Je prostě super multifunkční. Miluje kriminálky, pokojovky a minestrone verde, ale běda jak je nevyleštěný bar!

Kristy Havlíčková

Kristy je u nás na brigádě už nějaký ten pátek a narazit na ni můžete hlavně odpoledne nebo o víkendu. Na seskládaní víkendových rezervací tak, aby to klaplo je totiž fakt přeborník. Když s námi není v Mikyně, tak ji můžete potkat na TULce, kde momentálně dodělává doktorát.

Aneta Süsserová

Aneta k nám do Mikyny nastoupila jako baristka, ale po pár měsících se nenápadně přesunula do pekárny, kde ji to jde jedna báseň! Teď je její hlavní výzva odpalované těsto, tak se stavte ochutnat, jak jí to jde.

352016
šálků espressa
320451
litrů limonády
10
rok provozu
28065
karamelových košíčků

Na kremrolích, citronovém koláči či karamelových košíčcích s mořskou solí si vypěstoval závislost už nejeden Liberečák.