Jaké bylo letošní Ki-no?
Filmový urban festival KI-NO je pro nás kulturní akce roku. Letošní pátý ročník se nesl ve znamení sci-fi a Mikyna tam samozřejmě nemohla chybět. Co jsme si na festival v pražské připravili letos?
Jak si udělat kokosové mléko jsme se naučili na lekci vaření na Srí Lance. Až jsme se skoro styděli, že nás vůbec nenapadlo si kokosové mléko vyrobit doma. A přitom by to zvládlo i malé dítě.
Na rozdíl od kupovaných plechovek vás to domácí vyjde levněji, chuťově je skvělé a seznam ingrediencí je jasný: kokos a voda. Na Srí Lance jsme ho vyráběli úplně jednoduše. Vzala se obří mísa čerstvě nastrouhaného kokosu, přilila se voda, pak se všechno pořádně promačkalo a přecedilo a bylo z toho skvělé domácí kokosové mléko do právě připravovaného karí. Když jsme to podobným způsobem zkoušeli i my doma, první pokus tak úplně nevyšel. Naštěstí jsme měli kilový pytel kokosu a volné odpoledne, tak jsme mohli testovat různé způsoby přípravy. První várku jsem dělali stejně jako mandlové či lískooříškové mléko. Namočili jsme jeden díl strouhaného kokosu do dvou dílů vody, nechali asi hodinu namáčet a pak prohnali mixérem. Vzniklou kokosovou kaši jsme přecedili přes čistou látku a bylo…bylo to nic moc. Taková spíš mastná voda a mixér opatlaný kokosovým tukem. Druhý pokus byl ale o něčem jiném a to stačilo jen vyměnit studenou vodu za teplou/vlažnou a namáčení vynechat.