Recept: Dýňový dort
Máme pro Vás recept na naši podzimní vitrínovou stálici. Dýňový dort s karamelovým krémem, který se na období podzimu a zimy parádně hodí!
Na našem letním nápojovém menu nesmí Affogatto nikdy chybět. Je to prostě kavárenská klasika. Espresso a zmrzlina, jak jednoduché. Jenže sehnat takovou zmrzlinu, jakou bychom si představovali je sakra oříšek. Nepřeháním, když řeknu, že to řešíme už roky. Nastal čas, bouchli jsme (obrazně řečeno) do stolu a řekli si, že si ji tedy už ale jako fakt vyrobíme sami. A jelikož nás baví dělat věci ne vždy zcela tradičně, zkoušeli jsme. Chtěli jsme příchuť, která bude perfektní sama o sobě, ale zároveň si skvěle padne do noty s kávou. Příchuť, kterou nenajdete v úplně každé cukrárně. Nebudu Vás napínat, z nadpisu je to stejnak zřejmé, vyhrál to kardamom. Koření, které ke kávě úžasně sedne, ale je skvělý i sám o sobě. U nás v Mikyně má docela slušný fanklub. První várku zmrzliny jsme tak velice poctivě vyluxovali do poslední lžičky, tak jestli si ji chcete udělat i doma zalitou espressem nebo jen tak, tak tady je recept.
Varianta s novým kořením
Zmrzlina z nového koření je taky moc super. Vážně! Je skvělá a někteří v našem týmu ji dokonce dali před kardamomem přednost. Pokud chcete vyzkoušet i tu, postup je úplně stejný, jen množství tobolek vyměňte za kuličky nového koření, které též trochu podrtíte v hmoždíři.
Jak na zmrzlinu bez zmrzlinovače?
Nebudeme lhát, zmrzlinovač ( i ten nejobyčejnější) je k přípravě dobré zmrzliny docela podstatná věc. Ale nenechte se odradit. Vychladlý krém přelijte do vhodné nádoby (plastová krabička s víčkem), dejte do mrazáku a pak každých 30 minut směs promíchejte vidličkou, metličkou nebo šlehačem.