Recept: Plněné loupáky

Nápad naplnit loupák vznikl tak, že jsme naši oblíbenou Ještědku z místního velkopekařství chtěli udělat trochu lépe a poctivěji. Ve skutečnosti takhle naše místní specialita (sladký přeložený rohlík plněný makovou náplní a posypaný drobenkou) nemá s loupákovým těstem a vůbec s loupáky vlastně nic společného. Každopádně pokus zafungoval a plněné loupáky se staly Vašimi oblíbenci. Jsme moc rádi, že u Vás frčí, většinou je nestihneme ani vyfotit a už jsou pryč. Podle naší statistiky vedou plněné ořechy či mákem, ale ještě teplé s rozteklou čokoládou a posypané mandličkami taky nejsou k zahození. Od nového roku je pečeme vždycky v pátek brzo ráno a sotva s námi zůstanou do oběda. Tak pokud na ně u nás nemáte štěstí nebo si je prostě chcete zkusit upéct doma sami, tak tady je náš recept.

Recept

Na 12 loupáků
  • 500g hladké mouky (dáváme 400g špaldové od Pernera a 100g pšeničné 00)
  • 80g třtinového cukru
  • 225 ml plnotučného mléka
  • 60g másla pokojové teploty
  • 20 ml / 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 30g čerstvého droždí
  • 6g soli
  • 2 žloutky
  • kůra z půlky menšího citrónu
  • 1 vajíčko / zbylý bílek na potření a 2 lžíce máku na posypání
  • 340g hořké čokolády / Ořechová nebo maková náplň
  1. Mouku spolu se solí a citrónovou kůrou dáme do mísy robota.
  2. Mléko ohřejme na max 38 °C, přidáme cukr a droždí a promícháme.
  3. K mouce přilijeme směs mléka, cukru a droždí a přidáme žloutky.
  4. Hněteme asi 10 minut na menší rychlost, dokud nebudeme mít hladké těsto.
  5. Přikryjeme utěrkou a necháme ideálně 20 až 30 minut odpočinout a až poté zapracujeme olej a máslo kousek po kousku, dokud nebude těsto opět hladké a pružné. Pokud přidáte tuk do těsta až později budou loupáky vláčnější.
  6. Těsto necháme v olejem vymazané míse přikryté utěrkou kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení své velikosti (většinou hodinu až hodinu a půl). Případně můžete zadělat a nechat kynout přes noc v lednici přikryté fólií.
  7. Vykynuté těsto rukama propracujeme a odvážíme si 12 stejných dílů po 72-74g
  8. Z Těsta vytvarujeme kuličku a na lehce poolejované pracovní desce vyválejte trojúhelník.
  9. Do spodní části dáme náplň – 28g hořké čokolády nebo cukrářským sáčkem silný pruh ořechové nebo makové náplně.
  10. Zabalíme do tvaru rohlíku a na plechu necháme přikryté opět vykynout. Trvá to okolo půl hodiny.
  11. Vykynuté loupáky potřeme zbylým bílekem, posypeme mákem (nebo sypeme i mandlemi, ať pak víme, který je který :)) a pečeme 15 až 18 minut na 180 °C (bez horkovzduchu), dokud nebudou hnědé.

 

Mouka
Nám se nejvíc osvědčil mix špaldové hladké od Pernera a pšeničné nulnulky, ale půjdou i pouze ze špaldové hladké. Nebo můžete smíchat pšeničnou a celozrnnou špaldovou mouku 1:1. Každopádně u mouky hodně záleží na výrobci a některá „saje“ víc než jiná. Pokud se Vám zdá po vypracování těsto tužší, přilijte ještě lžíci mléka.

Máslo až nakonec
U kynutých těst s máslem se nám osvědčilo vypracovat nejdříve mouku s tekutinou a dát těstu čas, aby lepek začal dělat svou práci. Až poté zapracujeme máslo/olej. Výsledek je podle našeho posledního testovaní prostě lepší.

Pečení
Každá trouba peče jinak, to není žádná novinka, takže je nutné si tu svou odzkoušet. My pečeme bez horkovzduchu a spíš více zprudka a kratší čas, aby se loupáky v troubě zbytečně nevysušily.

 

Ořechová náplň
200g vlašských ořechů, 130g moučkového cukru, 50g másla, 75 ml mléka, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, špetka skořice a soli
Do rendlíku si dáme máslo, necháme rozpustit a lehce na něm orestujeme jemně mleté ořechy, přidáme cukr, promícháme a přilijeme mléko se špetkou skořice a soli. Až směs trochu zchladne, vmícháme 2 žloutky a lžíci rumu.

 

 

 

Co zkusit ještě další?

Recept: Chřestový salát s kroupami

Recept: Chřestový salát s kroupami

Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval.

Recept: Kokosový chia puding

Recept: Kokosový chia puding

Chia puding je naší oblíbenou letní snídaní nebo zdravým odpoledním dezertem a v tomto článku Vám prozradíme, jak ho děláme my v Mikyně.