Avo chleba s Ricottou

Topinka s ricottou, avokádem a ztraceným vajíčkem se na našem menu objevila poprvé na Velikonočním brunchy. Od té doby je oblíbenou stálicí našeho víkendového menu a teď si ji můžete podle našeho receptu připravit i doma.

Topinka s ricottou, avokádem a ztraceným vajíčkem se na našem menu objevila poprvé na Velikonočním brunchy. Od té doby je oblíbenou stálicí našeho víkendového menu a teď si ji můžete podle našeho receptu připravit i doma.

Recept

Na 2 Chleby
  • 2 krajíce chleba
  • 4 lžíce Ricotty
  • 1 avokádo
  • 2 vajíčka
  • Kůra a šťáva z půlky citrónu
  • Hrst polníčku
  • Sůl / Pepř a výhonky na ozdobu

Postup

1. Ricottu osolíme, opepříme a smícháme s citrónovou kůrou. Ochucenou Ricottou potřeme nasucho opečené krajíce chleba.

2. Topinku dozdobíme polníčkem, poklademe plátky z půlky avokáda, osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou.

3. Na avokádo položíme zastřené vajíčko, osolíme a dozdobíme výhonky či jedlímy květy. Parádní jsou třeba listy a květy lichořeřišnice.

 

Jak na perfektní zastřené vejce?

Základem skvělých zastřených vajíček jsou vajíčka co nejčerstvější, která mají stále pevný bílek a při vaření se vám tak neroztřepí, ale hezky drží pohromadě. Dobré je si je nechat také pořádně vychladit.

Ve středním kastrůlku si přivedeme vodu téměř k varu. Do vody přidáme lžíci octa a od středu vytvoříme malý vír, do kterého necháme sklouznout vajíčko.  V Mikyně vaříme vajíčka 4 minuty na 85 stupňů.

Pokud je chcete použít později, vložíme hotové vejce do studené vody, aby se zastavil proces varu. Jakmile je chceme použít, vložíme je do kastrůlku s vařící osolenou vodou na 30 sekund.

Uvařili jsme 22.6.2017
#brunch#recepty

Co zkusit ještě další?

Kokosový chia puding

Kokosový chia puding

Chia puding je naší oblíbenou letní snídaní nebo zdravým odpoledním dezertem. V Mikyně ho máme nejraději z kokosového mléka s kompotem z lesních borůvek s levandulí a tmavou čokoládou.

Jak na domácí kokosové mléko

Jak na domácí kokosové mléko

Jak si udělat kokosové mléko jsme se naučili na lekci vaření na Srí Lance. Až jsme se skoro styděli, že nás vůbec nenapadlo si kokosové mléko vyrobit doma.