Recept: Dýňový dort

Dýňový dort je s námi od úplného začátku Mikyny a byl spolu s čokoládovým dortem s malinami dlouho naší vitrínovou stálicí. Díky hřejivému koření je to ideální parťák na podzimní oslavy a navíc když je v něm dýně = zelenina = úplně bez výčitek! Tak až budete slavit narozeniny, svátek nebo prostě jen tak, pro radost...

Recept

Dýňový korpus / 2 formy á 24cm
  • 320g hladké mouky
  • 8g prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 7g sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • 200g třtinového cukru
  • 150g rostlinného oleje
  • 3ks vajíček L
  • 300g dýňového pyré (viz níže)
  1. V míse smícháme prosátou hladkou mouku, sodu, pečící prášek, koření a špetku soli.
  2. V robotu vyšleháme vajíčka s cukrem do husté pěny, přidáme dýňové pyré, olej a na konec i suchou směs.
  3. Těsto vlijeme do dvou vymazaných a pečícím papírem vyložených dortových forem (24cm) a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C na 45 minut. Hotové korpusy musí být pevné na dotek a lehce pružit.
  4. Upečené korpusy dáme vychladit na mřížku a zchladlé vyndáme z forem, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do lednice.
  5. Vychlazený korpus potřeme karamelovým krémem.

Recept

Karamelový krém
  • 500g smetanového sýru (Philladelphie)
  • 300g slaného karamelu
  1. V robotu vyšleháme karamel v pokojové teplotě se smetanovým sýrem do hladkého krému. Hotovým krémem potřeme korpusy a dort ozdobíme třeba rozmarýnem a opraženými dýňovými semínky.

 

 

Slaný karamel
V rendlíku smícháme 200g cukru krupice s 40ml vody a bez míchání vaříme do tmavě hnědé barvy (166-175°C). Do karamelu přidáme 60g másla, 85ml smetany na šlehání a 1 lžičku mořské soli a mícháme než vznikne hladký karamel. Pozor na prsty při přidávání másla a smetany, karamel je opravdu horký, tak si při míchání dejte pozor a stáhněte na chvíli rendlík z ohně nebo dejte plotýnku na minimum.

 

Dýňové pyré
1 střední Hokkaido dýni nakrájíme na větší kusy, vydlabeme semínka a neoloupanou dáme péct do změknutí na 180°C na asi půl hodiny nebo dokud není úplně měkká. Upečenou dýni po zchladnutí rozmixujeme s trochou vody na hladké pyré (konzistence asi jako omáčka / hustá polévka) a uchováme. Pyré můžete také zmrazit.

 

Uvařili jsme 12.1.2020
#dort#dýně#recept

Co zkusit ještě další?

Recept: Chřestový salát s kroupami

Recept: Chřestový salát s kroupami

Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval.

Recept: Pavlova

Recept: Pavlova

Na Pavlovu jsem se chystala už léta letoucí respektive od té chvíle, kdy jsem ji poprvé ochutnala s holkami Tručkovými na International food festivalu ve Vídni.