Recept: Chřestový salát s kroupami

Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval.

Přestože nám stejně jako všem ostatním doma nechybí exotické koření, káva z Brazílie, řecký olivový olej, španělské šunky či italské těstoviny, uvařit si občas jídlo z našich luhů a hájů nikomu neuškodí. Z receptů v kuchařce, které jsou sestavené podle sezóny nás zaujal jarní chřestový salát s kroupami a to hned ze dvou důvodů. Chřest je symbolem jara a v obchodech ten český najdete nyní snad opravdu všude. Za druhé skoro vůbec nevaříme s kroupami, a tak jsme tuhle klasiku chtěli vyzkoušet. Výborný salát se skvělým dresingem je pak ideální lehký oběd.

Recept

pro 4 osoby
  • 100g špaldových či ječných krup
  • 1 svazek zeleného chřestu (nebo půl na půl s bílým chřestem)
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 200g zakysané smetany
  • Dresing
  • 1/2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Postup

1. Kroupy pořádně propláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce se studenou vodou, špetkou soli a případně trochou oleje. Na mírném ohni vaříme do změknutí asi 30 minut nebo podle návodu na obalu. Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou a dáme do mísy.

2. Chřest oškrábeme, odřízněte nebo odlamte seschlé stonky a spaříme asi 3 minuty v hrnci s vroucí osolenou vodou, do které jsme dali ještě citrónovou šťávou. Uvařený chřest přecedíme a propláchneme studenou vodou.

3. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, chřest překrájíme na menší kousky a dáme ke kroupám do mísy. Přísady na zálivku promícháme a zalijeme salát. Podáváme se zakysanou smetanou.

 

Uvařili jsme 10.6.2017
#recept#salát

Co zkusit ještě další?

Recept: Plněné loupáky

Recept: Plněné loupáky

Loupáky u Vás dost frčí, většinou je nestihneme ani vyfotit a už jsou pryč. Podle naší statistiky vedou plněné ořechy nebo mákem, ale ještě teplé s rozteklou čokoládou taky nejsou k zahození...

Recept: Pavlova

Recept: Pavlova

Na Pavlovu jsem se chystala už léta letoucí respektive od té chvíle, kdy jsem ji poprvé ochutnala s holkami Tručkovými na International food festivalu ve Vídni.