Recept: Avo chleba s Ricottou

Topinka s ricottou, avokádem a ztraceným vajíčkem se na našem menu objevila poprvé na Velikonočním brunchy chvíli po otevření Mikyny. Od té doby je nejoblíbenější stálicí našeho víkendového menu. Základ je samozřejmě dobře zralé avokádo, což bývá občas docela bojovka a pak už stačí jen málo.

Topinka s ricottou, avokádem a ztraceným vajíčkem se na našem menu objevila poprvé na Velikonočním brunchy. Od té doby je oblíbenou stálicí našeho víkendového menu a teď si ji můžete podle našeho receptu připravit i doma.

Recept

Na 2 Chleby
  • 2 krajíce chleba
  • 1 malý stroužek česneku
  • 4 lžíce Ricotty
  • 1 avokádo
  • 2 vajíčka
  • Kůra a šťáva z půlky citrónu
  • Hrst polníčku
  • Sůl / Pepř / Chilli a výhonky na ozdobu

Postup

1. Ricottu osolíme, opepříme a smícháme s citrónovou kůrou.

2. Chleba opečeme s trochou olivového oleje dokřupava. Hotovou topinku pak lehce potřeme česnekem.

3. Ochucenou Ricottou potřeme opečené krajíce chleba, dozdobíme polníčkem, poklademe plátky avokáda, osolíme, opepříme, posypeme trochu chilli a zakápneme citrónovou šťávou.

4. Na avokádo položíme zastřené vajíčko, které ještě posypeme špetkou soli a dozdobíme výhonky či jedlýmy květy. Parádní jsou třeba listy a květy lichořeřišnice.

 

Jak na perfektní zastřené vejce?

Základem skvělých zastřených vajíček jsou vajíčka co nejčerstvější, která mají stále pevný bílek a při vaření se vám tak neroztřepí, ale hezky drží pohromadě. Dobré je si je nechat také pořádně vychladit.

Ve středním kastrůlku si přivedeme vodu téměř k varu. Do vody přidáme lžíci octa a od středu vytvoříme malý vír, do kterého necháme sklouznout vajíčko.  V Mikyně vaříme vajíčka 4 minuty na 85 stupňů.

Pokud je chcete použít později, vložíme hotové vejce do studené vody, aby se zastavil proces varu. Jakmile je chceme použít, vložíme je do kastrůlku s vařící osolenou vodou na 30 sekund, aby se prohřála.

Co zkusit ještě další?

Recept: Pavlova

Recept: Pavlova

Na Pavlovu jsem se chystala už léta letoucí respektive od té chvíle, kdy jsem ji poprvé ochutnala s holkami Tručkovými na International food festivalu ve Vídni.

Recept: Kardamomová zmrzlina

Recept: Kardamomová zmrzlina

Affogatto je letní klasika. Espresso v kombinaci se zmrzlinou je jednoduché a dokonalé zároveň. Najít ale tu správnou zmrzlinu je oříšek. Letos jsme si ji tedy rozhodli udělat sami...