Recept: Dýňový dort
Máme pro Vás recept na naši podzimní vitrínovou stálici. Dýňový dort s karamelovým krémem, který se na období podzimu a zimy parádně hodí!
Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval.
Přestože nám stejně jako všem ostatním doma nechybí exotické koření, káva z Brazílie, řecký olivový olej, španělské šunky či italské těstoviny, uvařit si občas jídlo z našich luhů a hájů nikomu neuškodí. Z receptů v kuchařce, které jsou sestavené podle sezóny nás zaujal jarní chřestový salát s kroupami a to hned ze dvou důvodů. Chřest je symbolem jara a v obchodech ten český najdete nyní snad opravdu všude. Za druhé skoro vůbec nevaříme s kroupami, a tak jsme tuhle klasiku chtěli vyzkoušet. Výborný salát se skvělým dresingem je pak ideální lehký oběd.
1. Kroupy pořádně propláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce se studenou vodou, špetkou soli a případně trochou oleje. Na mírném ohni vaříme do změknutí asi 30 minut nebo podle návodu na obalu. Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou a dáme do mísy.
2. Chřest oškrábeme, odřízněte nebo odlamte seschlé stonky a spaříme asi 3 minuty v hrnci s vroucí osolenou vodou, do které jsme dali ještě citrónovou šťávou. Uvařený chřest přecedíme a propláchneme studenou vodou.
3. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, chřest překrájíme na menší kousky a dáme ke kroupám do mísy. Přísady na zálivku promícháme a zalijeme salát. Podáváme se zakysanou smetanou.