Recept: Plněné loupáky
Loupáky u Vás dost frčí, většinou je nestihneme ani vyfotit a už jsou pryč. Podle naší statistiky vedou plněné ořechy nebo mákem, ale ještě teplé s rozteklou čokoládou taky nejsou k zahození...
Dýňový dort je s námi od úplného začátku Mikyny a byl spolu s čokoládovým dortem s malinami dlouho naší vitrínovou stálicí. Díky hřejivému koření je to ideální parťák na podzimní oslavy a navíc když je v něm dýně = zelenina = úplně bez výčitek! Tak až budete slavit narozeniny, svátek nebo prostě jen tak, pro radost...
Slaný karamel
V rendlíku smícháme 200g cukru krupice s 40ml vody a bez míchání vaříme do tmavě hnědé barvy (166-175°C). Do karamelu přidáme 60g másla, 85ml smetany na šlehání a 1 lžičku mořské soli a mícháme než vznikne hladký karamel. Pozor na prsty při přidávání másla a smetany, karamel je opravdu horký, tak si při míchání dejte pozor a stáhněte na chvíli rendlík z ohně nebo dejte plotýnku na minimum.
Dýňové pyré
1 střední Hokkaido dýni nakrájíme na větší kusy, vydlabeme semínka a neoloupanou dáme péct do změknutí na 180°C na asi půl hodiny nebo dokud není úplně měkká. Upečenou dýni po zchladnutí rozmixujeme s trochou vody na hladké pyré (konzistence asi jako omáčka / hustá polévka) a uchováme. Pyré můžete také zmrazit.