Recept: Vanilkové rohlíčky z Mikyny
Vanilkové rohlíčky v Mikyně pečeme podle babiččina receptu. Jejich tvarování je sice jen pro trpělivé nátury, ale jsou parádně křehké.
Na našem letním nápojovém menu nesmí Affogatto nikdy chybět. Je to prostě kavárenská klasika. Espresso a zmrzlina, jak jednoduché. Jenže sehnat takovou zmrzlinu, jakou bychom si představovali je sakra oříšek. Nepřeháním, když řeknu, že to řešíme už roky. Nastal čas, bouchli jsme (obrazně řečeno) do stolu a řekli si, že si ji tedy už ale jako fakt vyrobíme sami. A jelikož nás baví dělat věci ne vždy zcela tradičně, zkoušeli jsme. Chtěli jsme příchuť, která bude perfektní sama o sobě, ale zároveň si skvěle padne do noty s kávou. Příchuť, kterou nenajdete v úplně každé cukrárně. Nebudu Vás napínat, z nadpisu je to stejnak zřejmé, vyhrál to kardamom. Koření, které ke kávě úžasně sedne, ale je skvělý i sám o sobě. U nás v Mikyně má docela slušný fanklub. První várku zmrzliny jsme tak velice poctivě vyluxovali do poslední lžičky, tak jestli si ji chcete udělat i doma zalitou espressem nebo jen tak, tak tady je recept.
Varianta s novým kořením
Zmrzlina z nového koření je taky moc super. Vážně! Je skvělá a někteří v našem týmu ji dokonce dali před kardamomem přednost. Pokud chcete vyzkoušet i tu, postup je úplně stejný, jen množství tobolek vyměňte za kuličky nového koření, které též trochu podrtíte v hmoždíři.
Jak na zmrzlinu bez zmrzlinovače?
Nebudeme lhát, zmrzlinovač ( i ten nejobyčejnější) je k přípravě dobré zmrzliny docela podstatná věc. Ale nenechte se odradit. Vychladlý krém přelijte do vhodné nádoby (plastová krabička s víčkem), dejte do mrazáku a pak každých 30 minut směs promíchejte vidličkou, metličkou nebo šlehačem.