Recept: Kardamomová zmrzlina

Na našem letním nápojovém menu nesmí Affogatto nikdy chybět. Je to prostě kavárenská klasika. Espresso a zmrzlina, jak jednoduché. Jenže sehnat takovou zmrzlinu, jakou bychom si představovali je sakra oříšek. Nepřeháním, když řeknu, že to řešíme už roky. Nastal čas, bouchli jsme (obrazně řečeno) do stolu a řekli si, že si ji tedy už ale jako fakt vyrobíme sami. A jelikož nás baví dělat věci ne vždy zcela tradičně, zkoušeli jsme. Chtěli jsme příchuť, která bude perfektní sama o sobě, ale zároveň si skvěle padne do noty s kávou. Příchuť, kterou nenajdete v úplně každé cukrárně. Nebudu Vás napínat, z nadpisu je to stejnak zřejmé, vyhrál to kardamom. Koření, které ke kávě úžasně sedne, ale je skvělý i sám o sobě. U nás v Mikyně má docela slušný fanklub. První várku zmrzliny jsme tak velice poctivě vyluxovali do poslední lžičky, tak jestli si ji chcete udělat i doma zalitou espressem nebo jen tak, tak tady je recept.

Recept

  • 500ml smetany na šlehání
  • 250ml plnotučného mléka
  • 135g cukru
  • 6 žloutků
  • 40 kardamomových tobolek
  • špetka soli
  1. V hmoždíři roztlučete tobolky kardamomu.
  2. V rendlíku smíchejte mléko a smetanu, přidejte kardamom (používáme rozdrcená semínka i slupky) a přiveďte k varu. Odstavte, přikryjte pokličkou a nechte po vychladnutí ideálně přes noc odpočinout, aby se chutě kardamomu dobře rozvinuly. Pokud nemáte čas, nechte macerovat alespoň hodinu.
  3. Ochucenou směs mléka a smetany přeceďte přes sítko, aby jste odstranili případné slupky a větší kousky, přidejte cukr, špetku a opět přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil.
  4. Mezitím si metličkou nebo šlehačem prošlehejte žloutky a za stálého míchání k nim přilévejte teplou smetanu.
  5. Vraťte směs žloutků a smetany zpět do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte, než vznikne mírně hustý krém (82°C). Směs se ale nesmí vařit.
  6. Hotový krém ještě jednou přeceďte a nechte vychladit v lednici nejméně 4 hodiny nebo lépe přes noc.
  7. Druhý den dáme vychladlý krém do zmrzlinovače. Hotovou zmrzlinu přendáme do vhodné nádoby a uchováme v mrazáku.

 

Varianta s novým kořením
Zmrzlina z nového koření je taky moc super. Vážně! Je skvělá a někteří v našem týmu ji dokonce dali před kardamomem přednost. Pokud chcete vyzkoušet i tu, postup je úplně stejný, jen množství tobolek vyměňte za kuličky nového koření, které též trochu podrtíte v hmoždíři.

 

Jak na zmrzlinu bez zmrzlinovače?
Nebudeme lhát, zmrzlinovač ( i ten nejobyčejnější) je k přípravě dobré zmrzliny docela podstatná věc. Ale nenechte se odradit. Vychladlý krém přelijte do vhodné nádoby (plastová krabička s víčkem), dejte do mrazáku a pak každých 30 minut směs promíchejte vidličkou, metličkou nebo šlehačem.

Uvařili jsme 27.6.2020
#kardamom#recept

Co zkusit ještě další?

Recept: Vanilkové rohlíčky z Mikyny

Recept: Vanilkové rohlíčky z Mikyny

Vanilkové rohlíčky v Mikyně pečeme podle babiččina receptu. Jejich tvarování je sice jen pro trpělivé nátury, ale jsou parádně křehké.

Recept: Plněné loupáky

Recept: Plněné loupáky

Loupáky u Vás dost frčí, většinou je nestihneme ani vyfotit a už jsou pryč. Podle naší statistiky vedou plněné ořechy nebo mákem, ale ještě teplé s rozteklou čokoládou taky nejsou k zahození...