Recept: Opečená vánočka

Opečená vánočka s vanilkovým krémem je pomalu, ale jistě náš každoroční vánoční bestseller, bez kterého se naše adventní brunche neobejdou a jestli byste si ji rádi na Vánoce připravili i doma, tak tady je náš recept. Je ideální, pokud už má vaše vánočka svůj nejlepší čas za sebou. Vánočky si pečeme v Mikyně sami, ale použijte jakýkoli Váš oblíbený vánočkový recept, bude fungovat.

Recept

Zapečená vánočka
  • 1 malá vánočka / nebo tak půlka velké (500g)
  • 600ml plnotučného mléka
  • 200ml smetany na šlehání
  • 2 svitky skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • Kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
  • 6 vajec
  • 40g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • Máslo na vymazání plechu
  1. Nejdříve si připravíme krém, ve kterém budeme vánočku zapékat. Smícháme mléko, smetanu, skořici, rozpůlený a vydlabaný vanilkový lusk a kůru z pomeranče a přivedeme vše k varu. Jakmile začne ochucená smetana vřít, sejmeme z ohně a necháme ideálně přes noc odpočívat, aby do sebe krém natáhl vůni koření. Minimálně zkuste počkat alespoň hodinu.
  2. Vejce prošleháme s cukrem a rumem metličkou a přes cedník přilijeme k vaječné směsi ochucenou smetanu.
  3. Vánočku nakrájíme na cca 2 cm plátky a vyskládáme do máslem vymazaného a pečícím papírem vyloženého pekáčku. Případné mezery zaplňte různými odkrojky.
  4. Vánočku rovnoměrně zalijeme krémem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 20 až 30 minut, dokud nebude zlatavá.

Recept

Vanilková omáčka
  • 1 litr smetany na šlehání
  • 2 vanilkové lusky
  • 12 žloutků
  • 150g cukru
  • 1 lžíce rumu
  1. Vanilkové lusky rozpůlíme, vydlabeme semínka a hodíme do smetany (semínka a zbylý lusk).
  2. Přivedeme smetanu s vanilkou k varu a jakmile začne vřít, stáhneme z ohně.
  3. Přikryjeme pokličkou a necháme ideálně přes noc odpočinout, aby se rozvinula chuť vanilky.
  4. Druhý den prošleháme žloutky s cukrem ve vetší nerezové míse. Přes sítko pak k vejcím přilijeme smetanu, zbylé lusky vyhodíme a mísu se směsí vajec a smetany postavíme na hrnec s vařící vodou (vodní lázeň)
  5. Krém vaříme ve vodní lázni a mícháme než dosáhne 84 stupňů. Pokud nemáte doma teploměr, je potřeba aby krém začal houstnout, ale nevřel. Jinak budete mít místo hladkého krému smetanu se sraženými vajíčky. Pokud chcete mít jistotu, hotový krém ještě jednou přeceďte přes sítko.
  6. Nakonec můžeme krém doladit trochou rumu.

 

Opečenou vánočku nakrájíme na kousky, opečeme na pánvi s kouskem másla a podáváme s teplou vanilkovou omáčkou a lesním ovocem. Krásný advent!

Tip

Stejný recept samozřejmě funguje i s mazancem na Velikonoce.

Uvařili jsme 1.12.2019
#brunch#recept#vanoce#vanockazmikyny

Co zkusit ještě další?

Pop up: Snídaně s Bjukitchen

Pop up: Snídaně s Bjukitchen

Bára Karpíšková alias Bjukitchen má po první úspěšné kuchařce i nový snídaňový sešit plný krásných receptů a přijede Vám ho představit do našeho bistra 11. listopadu. A na co se můžete těšit?

Recept: Avo chleba s Ricottou

Recept: Avo chleba s Ricottou

Topinka s Avokádem a zastřeným vajíčkem je Vaše nejoblíbenější víkendová snídaně v Mikyně. Teď si ji navíc můžete připravit podle našeho receptu i doma.