Recept: Chřestový salát s kroupami
Nedávno se nám do ruky dostala kuchařka Jezte Česky od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Hned nás nápad na ryze českou kuchařku spolu s krásnou titulní stránkou učaroval.
Nápad naplnit loupák vznikl tak, že jsme naši oblíbenou Ještědku z místního velkopekařství chtěli udělat trochu lépe a poctivěji. Ve skutečnosti takhle naše místní specialita (sladký přeložený rohlík plněný makovou náplní a posypaný drobenkou) nemá s loupákovým těstem a vůbec s loupáky vlastně nic společného. Každopádně pokus zafungoval a plněné loupáky se staly Vašimi oblíbenci. Jsme moc rádi, že u Vás frčí, většinou je nestihneme ani vyfotit a už jsou pryč. Podle naší statistiky vedou plněné ořechy či mákem, ale ještě teplé s rozteklou čokoládou a posypané mandličkami taky nejsou k zahození. Od nového roku je pečeme vždycky v pátek brzo ráno a sotva s námi zůstanou do oběda. Tak pokud na ně u nás nemáte štěstí nebo si je prostě chcete zkusit upéct doma sami, tak tady je náš recept.
Mouka
Nám se nejvíc osvědčil mix špaldové hladké od Pernera a pšeničné nulnulky, ale půjdou i pouze ze špaldové hladké. Nebo můžete smíchat pšeničnou a celozrnnou špaldovou mouku 1:1. Každopádně u mouky hodně záleží na výrobci a některá „saje“ víc než jiná. Pokud se Vám zdá po vypracování těsto tužší, přilijte ještě lžíci mléka.
Máslo až nakonec
U kynutých těst s máslem se nám osvědčilo vypracovat nejdříve mouku s tekutinou a dát těstu čas, aby lepek začal dělat svou práci. Až poté zapracujeme máslo/olej. Výsledek je podle našeho posledního testovaní prostě lepší.
Pečení
Každá trouba peče jinak, to není žádná novinka, takže je nutné si tu svou odzkoušet. My pečeme bez horkovzduchu a spíš více zprudka a kratší čas, aby se loupáky v troubě zbytečně nevysušily.
Ořechová náplň
200g vlašských ořechů, 130g moučkového cukru, 50g másla, 75 ml mléka, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, špetka skořice a soli
Do rendlíku si dáme máslo, necháme rozpustit a lehce na něm orestujeme jemně mleté ořechy, přidáme cukr, promícháme a přilijeme mléko se špetkou skořice a soli. Až směs trochu zchladne, vmícháme 2 žloutky a lžíci rumu.