Recept: Ovesná kaše s lesními borůvkami

Ovesná kaše je naše nejmilejší sladká snídaně, kterou si rádi připravujeme, jakmile nám u nás na severu trochu přituhne. Často si právě ovesnou kaši vaříme i před prací jako personální snídani, aby nám to šlo lépe od ruky. Základem úspěchu je použít klasické ovesné vločky, které na rozdíl od těch jemných mají lepší strukturu a hlavně si pohlídat správnou konzistenci kaše. Pokud Vaše kaše doma připomíná spíš beton a nejde ani nalít z rendlíku, zkuste to tentokrát podle našeho receptu, který je navíc "vegan friendly".

Recept

Recept na 2 kaše
  • 100g ovesných vloček
  • 250ml kokosového mléka (Aroy-D)
  • 2 lžíce třtinového cukru s vanilkou
  • 1 lžička skořice
  • Špetka soli
  • 200g lesních borůvek
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • Granola / mandlové máslo / hořká čokoláda / Jablíčko

Postup

1. Ovesné vločky dáme do menšího rendlíku a namočíme do 250ml studené vody. Ideálně alespoň na 20 minut. Poté přidáme sůl, třtinový cukr s vanilkou a skořici, zalijeme kokosovým mlékem a na střední plameni přivedeme za stálého míchání k varu. Vaříme dokud kaše nemá správnou konzistenci. Počítejte s tím, že kaše ještě po sejmutí z ohně zhoustne. Konzistence by měla být podobná jako hustá polévka nebo italské rizoto. Pozor ať z kaše nemáte beton. Pokud ji máte přeci jen moc hustou, přidejte ještě trochu vody nebo mléka.

2. Lesní borůvky dejte do rendlíku, přidejte lžíci vody a javorový sirup. Krátce prohřejte, ale nemusíte dlouze vařit, ať si borůvky zachovají svou chuť. V zimě pak klidně můžete použít i mražené lesní borůvky.

3. Hotovou kaši dejte do mističek, přidejte borůvkový kompot, granolu, mandlové máslo a nakrájené jablíčko.

Tip: Na ještě teplou kaši si nalámejte kousky hořké čokolády, která se tak krásně rozpustí. Navíc tvoří čokoláda a borůvky super kombinaci.

Uvařili jsme 2.3.2018
#brunch#recepty#snídaně#vegan

Co zkusit ještě další?

Jaké bylo letošní Ki-no?

Jaké bylo letošní Ki-no?

Filmový urban festival KI-NO je pro nás kulturní akce roku. Letošní pátý ročník se nesl ve znamení sci-fi a Mikyna tam samozřejmě nemohla chybět. Co jsme si na festival v pražské připravili letos?

Recept: Avo chleba s Ricottou

Recept: Avo chleba s Ricottou

Topinka s Avokádem a zastřeným vajíčkem je Vaše nejoblíbenější víkendová snídaně v Mikyně. Teď si ji navíc můžete připravit podle našeho receptu i doma.