Recept: Zimní quinoa salát

Tento salát je naším zimním favoritem, protože je prostě tak hezky barevný, že nás vždycky rozveselí. Navíc to není jen miska plná studeného listí a nemáte po něm do deseti minut hlad. Recept berte spíš jako inspiraci, protože v tomhle případě nebude vaše kreativita pravděpodobně vůbec na škodu. Místo pečené dýně můžete dát klidně batáty, mrkev nebo klidně i směs pečené zeleniny a místo kadeřávku přijde vhod špenát. Stejně jako sypání z dýňových semínek můžete upravit a přidat i jiná semínka, vlašské ořechy nebo třeba mandle. Z uvedeného množství se nají tak 4 strávníci, tak vaření a zimním salátům zdar!

Recept

Zimní Quinoa salát
  • 180g quinoi
  • 1 malá dýně Hokkaido
  • 1 malá brokolice
  • 1 avokádo
  • 2 hrsti kadeřávku
  • 3 lžíce dýňových semínek
  • zrníčka z granátového jablka
  • 50g tahini
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl a pepř
  1. Nejdříve si uvařte quinou, kterou nejdříve dobře propláchnete teplou vodou. Quinou vaříme v hrnci v dvojnásobném množství osolené vody na mírném ohni. Chvilku před koncem ji klidně sejměte z ohně a nechte dojít pod pokličkou. Pokud vlastníte rýžovar, klidně ji uvařte v rýžovaru.
  2. Dýni nakrájíme na kostky, dáme na plech a promneme s olivovým olejem, solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem. Můžete klidně přidat i špetku chilli. Dejte péct do trouby na 180°C asi na 20 až 25 minut. Čas si hlídejte, nechcete mít z dýně pyré.
  3. Brokolici očistíme a rozebereme na růžičky. Ty pak hodíme do vroucí osolené vody asi na 5 minut. Poté vyndáme a krátce zchladíme studenou vodou, ať nám zůstane hezky svěže zelená.
  4. Dýňová semínka opražíme na pánvi se špetkou soli a kapkou (opravdu stačí malinko) olivového oleje, než začnou semínka praskat
  5. Na dressing smícháme v ruce nebo dáme do blenderu tahini s asi 60 ml vody. Pak přidáme citrónovou šťávu a dochutíme solí. Pokud je dressing moc hustý, přidáme ještě trochu vody.
  6. Do misky si naservírujeme uvařenou quinou, lehce promícháme s kadeřávkem natrhaným na kousky, pečenou dýní a brokolicí. Na vrch dáme ještě další kousky zeleniny, avokádo nakrájené na kostky, opražená dýňová semínka a granátové jablko. Všechno pak lehce zakapeme tahini dressingem

 

Uvařili jsme 10.12.2019
#dýně#recept#salát#vanoce#vegan

Co zkusit ještě další?

Recept: Ricottová bábovka

Recept: Ricottová bábovka

Svěží po citrónu, vláčná díky Ricottě. Ideální k nedělnímu čaji i jen tak na snídani. Jedna z našich nejoblíbenějších, tak si ji zkuste upéct podle našeho receptu.

Recept: Ovesná kaše s lesními borůvkami

Recept: Ovesná kaše s lesními borůvkami

Ovesná kaše s borůvkami je naše nejmilejší zimní snídaně. Použijte klasické ovesné vločky, které na rozdíl od těch jemných mají lepší strukturu a hlavně si pohlídejte správnou konzistenci!